Insan yang tidak cukup ilmu…..

Cetusan Idea….Berkongsi Idea… Amalkan Bersama

Kenangan Yg Lahir Pada Tahun 80-an

Posted by iorichee on 22 February 2009

KALAU KORANG LAHIR PADA TAHUN 1973-1984..

MESTI KORANG INGAT NI.

Kita membesar dgn menonton G-Force, Transformers, Thundercats, Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks n Mickey Mouse…Not to forget Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron…
lg satu Gaban…ZZZZ

Berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?
hmm, mesti pegang cawan warna-warni kan…
mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat seblah…ingat tak..,
misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment…Pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah ada gigi yang berlubang.., kene laa tampal…

Ni sure korang ingat…
program minum susu di skolah. nak galakkan budak2time tuh minum susu… sekotak 30 sen jek beb…Semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 50 sen jek kat kantin.Lagi duit belanja singgit pond ah kira banyak. Cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu.YG SEDEPA tu ,skrg ade lagi ke???

Pukul tapak tangan… kan..?Time skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atau Pallas Jazz…batman also ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu…(mak penah beli rasanye…)
ada yang suka stoking tebal laaa…
pakai tudung sekolah mesti ade pengerass.. budjet lawa la…internet? email? Menda alah ape tu?CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr….

Tiket wayang pun 5 inggit je…Kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya,Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, ‘telur’ keras warna warni, ‘rokok’ chewing gum, KIKI Bubble Gum.tak dilupakan, ‘Ti Kam2’. pehhh aku penah kene tu…tapi bape ringgit aku dah abiskan cuma nak dapatkan satu mainan.
bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm class.kat umah main baling selipo..tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan apek kat luar skola tuh…

Lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita pegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal.aku dapat pasal kurus n family miskin…adik beradik plak ramai..makan free best!lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa, rounders laa…permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang aiskrim, ‘Pepsi Cola one-two-three’ , ‘Police & Sentry’, main kejar2 duduk…haaa men sembunyikan ibu…korang mesti penah men kan…

Mak-mak kita tak kasik men klu dah magrib…nanti hantu tetek sembunyikkan nanti..betul x betul wallahua’lam…kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. Yang tube aiskrim, ada byk2 color tu.kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!

Lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu ni. baling2 kapur laa.hmm…budak2 skarang, bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu ‘We Are the World, We Are the Children…’ dan lagu ‘Uptown Girl’ yang diorg tau,yg Westlife nyanyi…bkn Billy Joel nyanyi…

Bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam.sekarang dimana2 ade vietnam, nepal, bangladesh…cuba korang perhatikan sekeliling….AIDS wujud sejak diorg lahir.CD pun wujud time diorg lahir.Michael Jackson dah putih dah time tu.Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru.Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer.Diorg tak penah tau pun ‘Atari’ dgn ‘Game & Watch’.Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih… dan diorg skarang tak reti nak switch on TV kalau xde remote control.(macam anak aku)dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpa handphone…becinta tanpa h/p…

Hhmm…jom kite check, kite ni dah tua ke:

1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum

2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin..tp yg tak kawin pun ade gakkk…

3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je

4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone

5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari

6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembang pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2, nakal2 dulu…

7. last skali, bile dah bace testimonial ni, korang akan terpikir utk forwardkan dkt member2 lame korg.Sure diorg suke punye laa…hehehtapi apa yang pentinglahkan. .bila kenangkan saat ni semua dgn mendalam..mgkin ada diantara kita mengalirkan air mata..yelah mana taknya bebudak zaman skrg walhal anak sendiri pun takkan lalui zaman yg sebegitu indah lagi..sayangnya masa begitu pantas berlalu…Dimanakah kita?? ( sayu hati rasanye….. hu hu hu …..)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: