Insan yang tidak cukup ilmu…..

Cetusan Idea….Berkongsi Idea… Amalkan Bersama

Tentang Kerja aku Di Universiti Malaya Sebagai MLT

Posted by iorichee on 16 March 2009

Inilah sedikit foto tentang tempat keje aku….

1. Atas kiri- ‘GROSSING’- Dimana pathologist akan membuat macroscopic terhadap specimen, saiz, bentuk, warna, perubahan yg dapat dilihat, posisi, dan sebagainyer.

2.Tengah kiri-‘TISSUE PROCESSING’- Dimana tissue ini akan diproses selama 16 jam, termasuk la ‘Fixation’,’Dehyadration’,’Clearing’ dan ‘Infiltration’

3.Atas kanan-‘EMBEDDING’-Dimana tissue akan di’embed’kan untuk menjadi blok tissue. Tissue ini akan dipenuhi dengan paraffin wax.

4.Kanan bawah-‘SECTIONING’-Dimana blok tissue tadi akan dipotong menjadi senipis 4 micron meter. Kemudian akan diletakkan di atas slaid untuk pewarnaan(Staining).

5.Tengah Atas-‘STAINING’-Dimana tissue tadi akan diwarnakan dengan pewarnaan rutin iaitu Heamatoxylin dan Eosin.Akan memberikan warna biru pada nucleus dan warna merah pada cytoplasm.

tempat keje

p/s:Kalo korang nak tengok foto yg lain ‘just inform me’.

15 Responses to “Tentang Kerja aku Di Universiti Malaya Sebagai MLT”

  1. ummulmursyida said

    mase praktikal exam subjek ni ngan en. zed, jari sy luke sebab x hati2 handle pisau mase sectioning..
    ckit je kne, tp sebab pisau tu tajam sgt2.. darah meleh2 jugak.. erm..
    kenangan..

  2. iorichee said

    mmg la…
    pisau bole potong tulang….
    sangat2 tajam…
    dah keje pun
    masih lagi terkena…
    sekali kena…
    masa mula2 keje dulu…

  3. malwana said

    hum, sy time blaja pato ari tuh staining h&e manual jek, xde lagi mesin automasi nih,,skang dah last sem, arap2 dapat la keje MLT nanti

  4. azarina said

    salam…
    bang nak tnye la..sy berminat nk amik dip MLT..tp ade problem ni…results SPM sy dpt 5A 3B 2C..
    bio B+.chemist B+.phsy C+.bi B+.admaths C…agk2 sy bole dpt x kos ni??sy dah apply MLT kt Uitm n darul iman…nk tnye la surt pemberitahuan kite dpt ke x U bile sampainye?? lbh cpt or lmbt dri matrik??sy tkot law t sy tolak matrik coz nk tggu UiTM ni,UiTm ni pon sy x dpt juga..rugi la sy..sy agk tkot nak masuk matrik coz sush nak skor…tolong ea….replay kat email sy..shuurei_ryuuki92@yahoo.com

  5. cahaya said

    salam..nk tanya..sy engtkan nk apply degree TMP ni,tp sy takut dgn darah..rasa2 ok ke kalo sy amk kos ni? byk main dgn darah x??

  6. cahaya said

    sori2,ada lg..skop keje die cmne ye? amik dkt UiTM ok x?

  7. cahaya said

    sori2,insyaallah ni last buat masa ni.. selain TMP ni, kos mana lagi ye yg skop keje die byk duk kat makmal?? U mn?? K, terime kasih byk2..

  8. iorichee said

    cahaya : keje nieh banyak bidang….
    heamatology dgn Blood transfusion banyak melibatkan darah…. microbiology ada sebahagian melibatkan darah….
    pathology jugak mejalankan ujian darah….
    bergantung pada ketakutan darah…
    kalo skit2 bole lagi….
    bidang research jugak bole jugak…
    seterusnyer bole refer sini…
    http://pulutkuning.wokeyh.com/?p=921😄

  9. mish said

    assalamulaikum . saye bwu dapat untuk interview kkm bulan 5 t .so , nak mntak awak semua kongsikan sket ilmu2 pasal tmp ni . supaya saya dapat manfaatkan dalam interview nt .
    1 lg , ader kontrak ngn kerajaan slama 5 taun kan ? so klaw nak sambung degree tak boleh ker ? bekerja sambil belajar boleh tak ?

  10. Dia said

    ermm, leh bg tau x,, rsiko tknologi makmal perubatan?? pliezz.,

  11. mohd shahril said

    as salam.w.b.t.. menarik2… sye nk tanyer nie, sye skang blajar kat kolej KKM (tajaan KKM). amik dip.Medical Asst. bleh ker nk amik deg lam bdang nie? lagi 1, ank saudara sye lepasan spm, dpt tawaran UiTM kos DTMP nie. mcmnane pluang krj? sye pkir msti bnyk psaingan dgn student under KKM. or camane? ade jaminan ker dpt kerja under Gov? n lau lps wat DTMP, nk sambung ijazah dlm kos same, mcmane skop keje? still same? n pluang keje ngan KKM mcm mane??

  12. NURIN said

    assalamualaikum..
    sy nk nintak admin trangkan serba sedikit ttg kos MLT nie..boleh>>>???
    reply kat email sy nurinfarhana94@yahoo.com

  13. misya said

    salam,sye baru bdak lepasan spm dan sedang mencari kos yg sesuai..melalui penerangan dan komen2 di atas aty sye tetarik dgn TMP tp masaalahnye sye xtau mcm mne perjalanan yg perlu sye ambil utuk sye mencebur kan diri dalam bidang nie..boley x sye nak tau dgn lebih jelas ape langkah yang sye perlu amik ,kalo matrikulasi ape kos yg perlu sye amik,adakah asasi or sains hayat..kalo diploma pulak mcm mne..:) reply kat email amyra_cutee@yahoo.com

  14. nak tanya u mana je yg menawarkan kursus ni..?sebab saya minat sgt gan bidang medic ni..boleh reply kat email Salina_95@ymail.com

  15. naim said

    SAYA NAK MINTAK TOLONG, SAYA SEDANG ISI UM UNTUK KEMASUKAN SARJANA MUDA, TAPI DALAM LIST TU TIADA TEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN, ATAU DALAM LIST TU MLT ADA TAPI DALAM NAMA LAIN KE ATAU MACAM MANA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: